top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıEsra Türkan Öcal

Kataliz Süreci mi, Koçluk Görüşmesi mi?

Güncelleme tarihi: 8 Haz 2022



Katalitik reaksiyon nedir bilir misiniz?

Katalitik reaksiyonlar, bir katalizörün reaksiyon hızını artırdığı kimyasal reaksiyonlardır.

Peki katalizör nedir ve reaksiyon hızını nasıl artırır?

Katalizör, reaksiyonun aktivasyon enerjisini (tepkimenin gerçekleşebilmesi için gereken en düşük enerji miktarı) düşürerek, tepkime hızını artıran ve tepkime sonrasında da kimyasal yapısında hiçbir değişiklik meydana gelmeyen maddelerdir. Yani, reaksiyonun mevcut şartlarda çok daha uzun sürede ve/veya anlık şartlarla gerçekleşebileceği belki de hiç gerçekleşemeyeceği durumlarda, ortamdaki katalizör ile hızlı ve verimli bir şekilde ulaşılmak istenen ürünlerin oluşmasını sağlarlar.


Katalizörün en önemli özelliği, reaksiyon hızını, katalizör kullanılmadığı duruma göre oldukça artırmasıdır. Katalizörün, reaksiyon üzerinde meydana getirdiği bu değişikliğe kataliz adı verilir.


Koçluk tanımlarında, katalizör sıklıkla kullanılan bir terim. Hayatın kendisinin bir kimyasal reaksiyonlar silsilesi olduğunu ve yaşadıklarımızdan elde ettiklerimizi, yaşamımızda başka reaksiyonların reaktifleri olarak sunduğumuzu düşünürsek; koçlara verilen katalizör tanımlaması teknik olarak doğrudur.


Peki gerçekte kimdir koç?

Koç; kişinin ulaşmak istediği hedefe, kendi başına belki daha uzun sürede veya şans eseri varabilecekken, hatta belki de hiç böyle bir sonuca ulaşamayacakken, varlığıyla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde erişebilmesine eşlik eden kişidir. Bu tanımlama ile, koçluk süreci bir katalitik reaksiyon, koç da bir nevi katalizördür.


Koç, bu katalitik reaksiyonda nasıl görev yapar?

Yaşamdaki performansın, potansiyele eşit olmamasının sebebi eşitliği bozan engeller kısmıdır. Potansiyelin, yüksek performansa dönüştürülmesinde birtakım engellerin aşılması gerekmektedir. Bu engelleri iç ve dış engeller olarak ikiye ayırıp, formüle edebiliriz.

Performans = Potansiyel – (İç Engeller + Dış Engeller)


Katalizörün ortamda bulunmasının, reaksiyon aktivasyon enerjisini düşürmesi gibi, koç da varlığıyla yüksek performans elde edilebilmesi için engellerin fark edilip, etkisinin azaltılmasına yönelik çalışır. Bununla birlikte, performansın artabilmesi için engelleri azaltmanın dışında kalan diğer bir seçenek de potansiyeli artırmaktır. Var olan potansiyeli artırabilmek için başka bir katalitik süreci tetikleyip, potansiyelin artışı önündeki engelleri gidermeye yönelik çalışır.


Elbette bu katalitik reaksiyonun verimliliği reaksiyona girenlere de bağlıdır. Yani koçluk görüşmesinin verimini kişinin mevcut durum farkındalığı ve hedefini gerçekleştirmeyi ne kadar istediği etkilemektedir.


Peki siz hiç bir “katalizör” ile katalitik reaksiyona girip katalize oldunuz mu?

Kulağa garip geldiğinin farkındayım…

Ben oldum 😊

Koçluk yolculuğuna başlamaya ve eğitim almaya böyle bir reaksiyon sonrası karar vermiştim.




113 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page